In het veld

Leap helpt hightech-bedrijven bij het innoveren

Technologiebedrijven moeten bovenop de bal zitten als het gaat om het - tijdig - aanvragen van subsidies of financiering voor hun innovaties. Leap is een innovatieadviesbureau dat gespecialiseerd is in subsidies, bemiddelt bij financiering en bedrijven helpt innoveren. We spraken Rob Luyben, business manager bij Leap.

“In de afgelopen 15 jaar hebben we inmiddels een klantenportefeuille van een kleine 500 technologiebedrijven opgebouwd. Dat zijn met name mkb- en mkb+-bedrijven die componenten voor hard- of software of een combinatie van beide ontwikkelen. Dan moet je bijvoorbeeld denken aan machinebouw, robotica, artificial intelligence en machine learning. We werken veel voor klanten in de hightech-industrie. Maar ook bijvoorbeeld in de Life Science & Health-sector als het om producten gaat die zich richten op zorg op afstand.


Bij Leap werken we met 35 consultants vanuit drie vestigingen in Nijmegen, Delft en Enschede. Ze zijn verdeeld in vier specialistenteams: Hightech, Life Science & Health, ICT en Duurzaamheid. Dat zijn teams met de nodige ervaring in de sector waar ze voor werken.”

Subsidies, financiering en innovatie

“We helpen bedrijven bij het verzilveren van hun innovaties. Dat doen we op een aantal manieren. Vooral via regionale, landelijke en Europese subsidies gericht op innovatie. Op basis van de strategische plannen van een bedrijf begeleiden en ontzorgen we de klant: we spotten subsidiekansen en nemen het hele schrijfwerk om tot een kwalitatieve aanvraag te komen volledig uit handen. Met als doel om het maximale subsidiepotentieel voor onze klanten te behalen. Na het toekennen van de subsidie kunnen we ook een deel van de administratie, zoals de urenverantwoording, verzorgen.


Daarnaast ondersteunt Leap bedrijven bij private financiering van innovatieprojecten. We bemiddelen bijvoorbeeld met angel investors en private equity-partijen. We brengen de partijen dan bij elkaar en ondersteunen bij het maken van de pitch en het businessplan.


Onze derde businessline is innovatie. Daarbij adviseren we bedrijven meer over hun interne innovatieproces. We gaan dan met vertegenwoordigers van verschillende disciplines binnen het bedrijf in overleg, om uiteindelijk de innovatiestrategie te bepalen. We benoemen bijvoorbeeld de middelen en competenties die nodig zijn en bespreken de eisen voor arbeid en scholing van personeel.”

Beschermen van producten en merken

“Door middel van het vinden van subsidies versnellen we innovaties bij bedrijven. Regelmatig komt het voor dat bedrijven uit ons netwerk dan met elkaar samenwerken om in aanmerking te komen voor een bepaald subsidieprogramma. Soms rijst daarbij de vraag hoe de IE-bescherming van merken en producten geregeld is en welke afspraken ze daarover met elkaar moeten maken. In die zin zou de dienstverlening van V.O. een aanvulling op ons werk kunnen zijn.”

Meer informatie vindt u op leap.nl

Delen