Inzicht
Onderzoeks-vrijstellingen
onder de Belgische octrooiwet voor en na 1 juni 2023
Een onderzoeksvrijstelling is een bepaling in de octrooiwetgeving die onderzoekers toestaat om Onderzoek en Ontwikkeling (O&O) uit te voeren op geoctrooieerde uitvindingen zonder inbreuk te maken op de rechten van de octrooihouder. In België was de onderzoeksvrijstelling tot en met 31 mei 2023 een van de ruimste in Europa.
in de UPC-overeenkomst, maar hierin zijn deze beperkt tot generieke en biosimilaire producten (de zogenoemde klassieke Bolar-vrijstelling).
Niet-generieke en niet-biosimilaire geneesmiddelen
Niet-generieke en niet-biosimilaire geneesmiddelen vallen niet onder de klassieke Bolarvrijstelling, wat betekent dat klinische proeven met innovatieve geneesmiddelen die onder de 'oude' Belgische onderzoeksvrijstelling vrijliepen, vanaf 1 juni 2023 niet meer onder de nieuwe gewijzigde onderzoeksvrijstelling vallen, noch onder de klassieke Bolar-vrijstelling. Onder het UPC-akkoord zijn alle UPC-lidstaten verplicht om een minimale harmonisatie na te leven, maar laat hen toe te voorzien in een ruimere Bolar-vrijstelling. Dit gebeurde onder andere in België, Frankrijk en Duitsland (Nederland behield de klassieke Bolar-vrijstelling). België wilde een Bolar-vrijstelling die ook O&O van innovatieve geneesmiddelen dekt. Daarom werd een verdere wijziging doorgevoerd en vanaf 1 juni 2023 is de nieuwe Belgische onderzoeksvrijstelling (de zogenoemde ‘Bolar+’- vrijstelling) van toepassing die O&O van innovatieve geneesmiddelen omvat. Voor nationale Belgische octrooien lijkt de situatie eenvoudig. De Belgische rechtbank moet hiervoor de nationale wetgeving toepassen en de brede Belgische bepaling zal worden toegepast.
‘Bolar+’-vrijstelling
Onder het UPC-akkoord zijn alle UPC-lidstaten verplicht om een minimale harmonisatie na te leven, maar laat hen toe te voorzien in een ruimere Bolar-vrijstelling. Dit gebeurde onder andere in België, Frankrijk en Duitsland (Nederland behield de klassieke Bolar-vrijstelling). België wilde een Bolar-vrijstelling die ook O&O van innovatieve geneesmiddelen dekt. Daarom werd een verdere wijziging doorgevoerd en vanaf 1 juni 2023 is de nieuwe Belgische onderzoeksvrijstelling (de zogenoemde ‘Bolar+’- vrijstelling) van toepassing die O&O van innovatieve geneesmiddelen omvat.
Voor nationale Belgische octrooien lijkt de situatie eenvoudig. De Belgische rechtbank moet hiervoor de nationale wetgeving toepassen en de brede Belgische bepaling zal worden toegepast.
Eenheidsoctrooi
Vanaf 1 juni 2023 is het mogelijk om een eenheidsoctrooi aan te vragen zodra een Europees octrooi is verleend. Deze Europese octrooien met eenheidswerking kunnen uitsluitend worden gehandhaafd via het UPC, dat zich zal baseren op de (beperktere) klassieke Bolar-vrijstelling. In het kader van Europese octrooien met eenheidswerking, zal een bedrijf dat activiteiten met innovatieve geneesmiddelen uitvoert in België naar verwachting geen beroep kunnen doen op de Belgische 'Bolar+'-vrijstelling.
Poll
Wat verwacht u van een goede octrooigemachtigde?
Een octrooigemachtigde:
1. Doet een octrooiaanvraag en zorgt dat ik het octrooi krijg
25%
2. Adviseert mij over het volledige scala van mijn IE-mogelijkheden
25%
3. Ontzorgt mij volledig en behartigt mijn IE-belangen
25%
Kies uw antwoord en zie de reacties van andere lezers!
Delen