Klant in beeld

Ceradis: Sterke octrooiportfolio draagt bij aan Green Deal

Ceradis heeft een duurzame missie: boeren voedsel laten produceren op een manier die veiliger is voor mens en milieu. Het bedrijf ontwikkelt natuurlijke alternatieven voor de bescherming van gewassen. V.O. is de strategische partner voor de opbouw van hun octrooiportfolio, die bepalend is voor hun commercieel succes.

Ceradis ontwikkelt biologische of natuurlijke bestrijdingsmiddelen of manieren om het gebruik van synthetische middelen te verminderen. Oprichter en IP-manager van Ceradis is bioloog Wim van der Krieken: “Met onze nieuwe, milieuvriendelijke oplossingen dragen we nu al bij aan de Green Deal voor de landbouwsector. Het doel daarvan is om de hoeveelheid chemicaliën bij gewasbescherming in 2030 te halveren.”

De natuur als basis

Natuurlijke producten zoals zwavel zijn de basis voor de producten die Ceradis maakt. Elementaire zwavel wordt onder meer gebruikt in de druiventeelt voor de bestrijding van witziekte op bladeren. In het product CeraSulfur® maakt Ceradis gebruik van biozwavel, verkregen uit afvalstromen uit de landbouw. Hierdoor is het middel niet alleen biologisch en circulair, het werkt zelfs beter dan conventionele zwavel.

"Synergie tussen verschillende stoffen bepaalt de octrooieerbaarheid."

Octrooieerbaarheid soms lastig

Het vinden van een unieke werkzame, biologische stof gebeurt in het lab van Ceradis. Frits Michiels, octrooigemachtigde voor Ceradis bij V.O.: “Zeker bij het gebruik van natuurlijke bestanddelen, die soms al toevallig gebruikt zijn in een bestrijdingsmiddel, is het beargumenteren van de octrooieerbaarheid van een vinding niet eenvoudig. Zo kunnen natuurlijke producten in sommige landen niet geoctrooieerd worden, bijvoorbeeld in de VS. Het is dan van belang om juist de synergie tussen verschillende stoffen nauwkeurig te beschrijven om een octrooi te verkrijgen.”

Octrooiportfolio is basis voor succes

Voor Ceradis is V.O. een partner die in een vroeg stadium bij de productontwikkeling betrokken is. Van der Krieken: “Ze helpen ons bij het begrijpen van de prior art en adviseren ons altijd adequaat over de te volgen strategie. Een sterke octrooiportfolio is bepalend voor de bescherming en het commerciële succes van Ceradis. Zonder octrooiportfolio zouden we nooit in beeld gekomen zijn bij grote partners die ons product onder licentie verkopen.”


Delen