Klant in beeld
Coastruction: de natuur repareren met 3D-kunstriffen
Beschadigde riffen helpen herstellen met 3D geprinte kunstriffen. Dat is de missie van Coastruction. Niet voor niets ontving deze ambitieuze startup de prestigieuze V.O. Patents & Trademarks Innovation Award tijdens de NL Startup Competition. We spraken met Josine Beets, Project & Business Development Manager bij Coastruction.
Riffen in de oceanen worden wereldwijd bedreigd. Daardoor verliezen vele zeedieren en vissoorten hun habitat en kan de kans op beschadiging van de kustlijn en overstromingen toenemen. “Coastruction ontwerpt, produceert en installeert 3D-kunstriffen die natuurlijke riffen aanvullen. Met zelf-ontwikkelde 3D-printers en rif-ontwerpen met een natuurlijke vorm integreren we het rif zo goed mogelijk in het lokale eco-systeem waarin de dieren leven. Want als belangrijke soorten hun nieuwe habitat adopteren, is de kans op succes groter”, aldus Beets.
Van Idefix naar Obelix
De basis voor Coastruction werd in 2015 gelegd door oprichter Nadia Fani. Vastbesloten om het koraal te redden, experimen-teerde ze al met de 3D-printtechniek als toepassing voor kunstriffen. Beets: “Ze ontwikkelde een prototype van een printer, Idefix genaamd. Inmiddels werken we met een grotere printer, Asterix, die structuren van ongeveer één kubieke meter kan printen.” Het vervolg laat zich raden: Obelix is in de maak. Die is straks in staat bouwwerken van zes kubieke meter te printen.
Laag voor laag
“Bij het ontwerpen van een kunstrif kijken we goed naar de omgeving van het huidige rif, de vormen en het ecosysteem rondom het rif. Samen met experts, zoals een gespecialiseerde bioloog in Australië, bepalen we het beste ontwerp.” Het printen van het kunstrif gebeurt laag voor laag. Beets legt uit: “We maken eerst een bed van een droge poedermix. Dat is een mengsel van materiaal van de plek waar het rif moet gaan komen. Dat kunnen zand of schelpen zijn van bijvoorbeeld het strand. Dit materiaal mengen we met CEMIII, op dit moment de meest verantwoorde vorm van cement. Met de spuitmonden – de nozzles – spuiten we water in de gewenste vorm op het poederbed. Het water activeert vervolgens het cement. Na het printen van elke laag zakt het bed en voegen we een nieuwe laag droge mix toe. Zo wordt de structuur geleidelijk opgebouwd met een nauwkeurige hechting.”
Testen en monitoren
Het printen van een kunstrif gaat best snel: in drie uur kan een structuur van één kubieke meter geprint zijn. “Na de laatste laag, laten we het nog zo’n 12 uur uitharden en daarna maken we het bouwwerk vrij van overtollig poeder”, vervolgt Beets haar uitleg. “Vervolgens maken we de structuren helemaal nat, zodat ze nog sterker worden. We hebben onze prints in-house getest op stevigheid. Daarnaast testen we het in de Deltagoot (Deltares) om te kijken hoeveel energie van de golven wordt gebroken op ons kunstrif. De belangrijkste stap daarna is de installatie
van het rif op de plaats van bestemming. Dat gebeurt heel nauwkeurig. Na de plaatsing monitoren experts de werking van het kunstrif: we bekijken of er algen op groeien en of vissen daar hun plek vinden.”
Juridische bescherming
Coastruction won de V.O. Innovation Award: een voucher van € 2.500. “Die kwam goed van pas”, aldus Beets. “We hebben die besteed aan juridisch advies. Als kleine startup in de grote wereld, hadden we namelijk nog geen algemene voorwaarden opgesteld voor de producten die we leveren. En dat maakte ons kwetsbaar, want onze techniek, ideeën en producten zijn dan minder beschermd. Met hulp van de advocaten van V.O. hebben we de voorwaarden opgesteld. Nu is onder andere vastgelegd dat als je een product bij ons koopt, dat geen eigendom van de klant wordt voordat de volledige betaling is voldaan. Ook wordt de koper geen eigenaar van intellectuele eigendomsrechten die op de producten rusten. Het is voor Coastruction ook belangrijk dat onze naam wordt vermeld bij marketinguitingen van de koper over de geleverde structuren. Verder hebben we voorwaarden opgesteld voor als de geprinte structuur beschadigd raakt, bijvoorbeeld tijdens het transport.”
Toepassingen wereldwijd
De eerste opdrachten zijn inmiddels ontworpen en geprint vanuit het RDM Innovation Dock in Rotterdam. Dat doet Coastruction wereldwijd voor onder meer beachresorts, NGO’s en universiteiten, zoals TU Delft. Maar ook voor offshore-bedrijven, zoals WECO en TouchWind, die de toepassing van kunstrif bij de fundering van hun energieparken op zee zien. “We hebben subsidie aangevraagd voor de ontwikkeling van printer Obelix. Zeker als die er is, zouden we meer en meer impact kunnen gaan maken. Onze ambitie is onze printers op locaties wereldwijd beschikbaar te hebben, dicht bij het rif. En dat we lokale mensen opleiden om ermee te kunnen werken.”
Meer over Coastruction
vindt u op
www.coastruction.com/
Delen