klant in beeld

Ampelmann:
    veilig oversteken
op zee

Ampelmann ontwikkelt oplossingen en diensten waardoor
mensen – letterlijk – veilig kunnen oversteken op zee. Van
loopbruggen die schepen met windturbines verbinden tot
drones die onderdelen afleveren op 150 meter hoogte. We
spraken met Nick de Lange, innovatiemanager projecten bij
​​​​​​​Ampelmann.

Ampelmann is ontstaan vanuit een probleemstelling: hoe bereik je een windturbine vanaf een deinend schip? Tijdens een offshore wind-conferentie in Berlijn in 2002 kwamen de oprichters op het idee van een dynamisch platform dat deze bewegingen kan compenseren. “De oplossing moest voor de gebruiker zo simpel zijn als de straat oversteken, maar dan op zee”, legt De Lange uit. Inmiddels biedt Ampelmann wereldwijd onder andere geavanceerde gangway-­systemen die zorgen voor een veilige toegang tot offshore-installaties. 

Hexapod: zes graden van vrijheid

De technologie van hun dynamische loopbruggen is uniek: zes hydraulische cilinders compenseren alle zes vrijheidsgraden van beweging. Een schip kan namelijk in zes richtingen bewegen: over de drie assen (x-,y- en z-as) kan het schip transleren – bewegen van voor naar achter, links naar rechts, boven naar beneden – en roteren om die drie assen. “Vanaf een schip kunnen we met een loopbrug een bouwwerk op zee, zoals een windturbine, bereiken. Onze installatie op het schip, de hexapod, zorgt ervoor dat de loopbrug zo stabiel is dat je geen beweging meer voelt”, aldus De Lange.

“Octrooien zetten we vooral defensief in, met name om de technologie die we zelf ontwikkelen te beschermen”

Innovatie uit de praktijk

Ampelmann beschouwt zichzelf als serviceprovider. “We zijn geen klassieke productleverancier, maar leveren complete oplossingen: inclusief installatie, onderhoud en 24/7-service”, zegt De Lange. Een voorbeeld van een andere oplossing die het bedrijf levert, zijn drones voor het bezorgen van onder­delen op hoogte. Verder ontwikkelt Ampelmann ook een ‘mobiel onderhoudsplatform’ waarmee monteurs de rotorbladen van wind­turbines kunnen repareren. Die oplossingen komen direct voort uit klant­behoeften. De Lange: “Onze sales-mensen halen ideeën op uit de markt. Een innovatieteam met collega’s van meerdere disciplines werkt een idee vervolgens verder uit tot een uitvoerbaar, realistisch concept. Daarna toetsen we bij de klant of het concept een oplossing voor het probleem kan zijn. Slaat dat aan, dan gaan we ermee aan de slag.”

Mensen en kennis maken het verschil

Om hun intellectuele eigendom te beschermen werkt Ampelmann nauw samen met V.O. Een aantal van Ampelmanns vindingen, zoals de software waarmee hexapods worden bestuurd, is geoctrooieerd. “Octrooien zetten we vooral defensief in, met name om de technologie die we zelf ontwikkelen te beschermen”, legt De Lange uit. “Maar onze kracht zit niet alleen in de technologie. De knowhow van onze mensen en onze services zijn vaak ook een barrière voor concurrenten. Daarmee maken we ook écht het verschil.”

Bekijk nog meer klantcases op onze website.

Delen

Poll

Wat gaat het nieuwe octrooisysteem (UPC) voor mij betekenen?

Als het UPC en unitair octrooi worden ingevoerd, zal ik:

voor mijn bestaande en nieuwe EU octrooien waarschijnlijk kiezen voor UPC

25%

voorlopig nog het huidige systeem volgen en eerst de UPC-ontwikkelingen afwachten

25%

niet weten wat het beste is om te doen

25%

Kies uw antwoord en zie de reacties van andere lezers!
Lees meer over het UPC en het unitair octrooi.