Klant in beeld

Eco-Runner Team Delft wil efficiëntste waterstofauto op de weg krijgen

Eco-Runner Team Delft brak in 2023 het wereldrecord door met een van hun auto’s 2488,5 kilometer af te leggen, op één tank met slechts 950 gram waterstof. Die winnaarsmentaliteit zet het studententeam nu om in een ambitie waar heel Nederland iets aan heeft: een efficiënte waterstofauto ontwerpen die de weg baant voor verdere ontwikkelingen op dit vlak. Daarom sponsort V.O. hen sinds 2024. “We staan het team bij met onze kennis en juridisch advies.” Aldus octrooigemachtigde in opleiding Levi Verhage.

Waterstofauto’s zijn de toekomst

“We slaan in 2024 echt een andere richting in en willen daarmee een basis leggen voor de toekomst”, zegt Xiaodong Scherpbier, teammanager van Eco-Runner Team Delft. “Alle kennis die we sinds 2006 in wedstrijden opdeden, zetten we in bij het bouwen
van onze ‘straatlegale’ auto. We wilden dit jaar niet weer een wedstrijd doen die weinig betekent voor het dagelijkse leven. Eco-Runner Team Delft wil efficiëntste waterstofauto op de weg krijgen. We merken ook dat nu nog niet iedereen een toekomst ziet in de waterstofauto. Als wij een goede auto bouwen en onze kennis delen met het publiek, kan dat leiden tot meer aandacht voor de verdere ontwikkeling van deze techniek.”

Geheimhouden of openbaren?

Dat Eco-Runner met hun ambitie impact wil hebben, betekent ook dat ze op een andere manier met hun kennis omgaan. Scherpbier: “We willen onze kennis niet geheimhouden zoals je dat doet bij een wedstrijd; we willen juist meer delen tijdens het proces van het bouwen van de auto. Want daarmee zwengelen we de ontwikkeling van waterstofauto’s verder aan. We vergaren tegelijkertijd al kennis over het beschermen van ons intellectueel eigendom.” En daar kan Verhage goed bij helpen: “Eco-Runner staat voor het delen van kennis. Wij gaan samen met hen kijken in welke vorm dat het beste kan, nu en in de toekomst.”


Inzicht in intellectueel eigendom

V.O. ondersteunt Eco-Runner bij tal van juridische vraagstukken. “We geven het team inzicht in alles wat te maken heeft met intellectueel eigendom”, zegt Verhage. “Het is erg leuk om met zo’n gedreven team studenten samen te werken. Voor het team zoeken we uit welke technologie al beschermd is. Zo krijgen zij inzicht in de techniek die er al is, maar gaan zij ook niet per ongeluk aan de haal met techniek waar een ander octrooirechten op heeft. Je wilt namelijk niet per ongeluk inbreuk maken op het octrooi van iemand anders. Ook kijken we bijvoorbeeld mee met contracten die zij sluiten met partners. Dan zijn ook daarin alle zaken rond intellectueel eigendom goed geregeld.” Eco-Runner is blij met die ondersteuning. Scherpbier: “Zelf hebben we die kennis niet in huis, dus dan is het fijn als een sponsor ons stimuleert om hierbij de juiste keuzes te maken.”

‘We willen het volgende team een duwtje in de rug geven, door nu al kennis over intellectueel eigendom op te bouwen samen met V.O.’

Xiaodong Scherpbier –

teammanager, Eco-Runner Team Delft

Verantwoordelijkheid en betrokkenheid

De samenwerking is nog pril. Toch voelt Tim Deutman, manager partnerships, zich al gesteund. “Het is tot nu toe al een hele open en betrokken samenwerking.” Verhage is namens V.O. het aanspreekpunt van Eco-Runner Team Delft. Als octrooigemachtigde in opleiding heeft hij een technische achtergrond die goed aansluit op de vraagstukken waar de studenten tegenaan lopen. Daarnaast kan Verhage zelf ook veel leren. “Het is fijn dat ik veel verantwoordelijkheid krijg en kennis op kan doen. Dat neem ik mee bij mijn driejarige opleiding tot octrooigemachtigde. De vrijheid en verantwoordelijkheid die ik krijg, motiveren me extra om deze studenten te ondersteunen en samen met hen te blijven leren.” En het zou bij dit project toch mooi zijn om de meest efficiënte waterstofauto de Nederlandse weg op te krijgen, die de doorbraak betekent voor deze techniek!”

Ook benieuwd naar onze andere klantcases?
Bezoek de website.

Delen