Podium

Seranovo

In deze rubriek geven we een podium aan start-ups en scale-ups die baanbrekende producten of diensten ontwikkelen. Dit keer: SeraNovo uit Leiden.

Welke technologie ontwikkelt SeraNovo?

Niall Hodgins, CEO en medeoprichter van SeraNovo: “SeraNovo verbetert de opname van orale medicatie. Dit zijn medicijnen die doorgeslikt moeten worden, zoals tabletten en capsules. De effectiviteit van deze medicijnen hangt af van de mate waarin het lichaam deze stoffen kan opnemen. Dit heet biologische beschikbaarheid.


SeraNovo werkt aan de chemische samenstelling van orale medicijnen om de biologische beschikbaarheid te verbeteren. We doen dat vooral voor veelbelovende medicijnen die nog in de ontwikkelingsfase zijn. Eén medicijn dat al klinisch wordt gebruikt, is Atazanavir, een hiv-remmer die notoir onoplosbaar was. Hiervoor hebben we een formulering ontwikkeld die de biologische beschikbaarheid aanzienlijk verbetert.”

Wat maakt jullie technologie uniek?

“SeraNovo heeft een nieuw soort vloeistof uitgevonden die de opname van medicijnen aanzienlijk kan verbeteren. Door deze vinding kunnen patiënten levensreddende medicijnen beter gebruiken. Er worden namelijk veel medicijnen ontwikkeld die in principe goed kunnen werken tegen bijvoorbeeld kanker of neurologische aandoeningen als de ziekte van Alzheimer of Parkinson, maar dan moeten de werkzame stoffen eerst door het lichaam worden opgenomen. Dat gebeurt bijvoorbeeld doordat ze oplossen in maagzuur of in de vloeistoffen in je darmen. Gebeurt dat niet, dan verlaten ze het lichaam simpelweg zonder enig effect te hebben gehad.”


Een voorbeeld van een groep medicijnen met een veelbelovende therapeutische werking zijn peptiden. Peptiden zijn moleculen die tegen kanker ingezet kunnen worden. Ze kunnen het immuunsysteem activeren en ervoor zorgen dat het immuunsysteem kankercellen herkent en bestrijdt.


Hodgins: “Bij SeraNovo maken we de orale toediening van peptiden mogelijk. Er zijn twee factoren die opname in het lichaam nu belemmeren: peptiden zijn gevoelig voor afbraak door enzymen in het maagdarmkanaal en ze dringen maar moeizaam door het darmepitheel. Wij hebben een formuleringsplatform ontwikkeld, dat bescherming biedt tegen enzymen en een efficiëntere doorvoer door de darmbarrière mogelijk maakt. En dat uiteraard met veilige en goedgekeurde hulpstoffen.”


Zo’n 45 procent van SeraNovo’s werk is momenteel gericht op medicijnen tegen kanker, zo’n 45 procent op medicijnen tegen neurologische aandoeningen en zo’n 10 procent op alle andere aandoeningen, waaronder infectieziekten, diabetes en obesitas.

Wat zijn jullie plannen voor de toekomst?

“Onze missie is om technologieën te ontwikkelen waarmee patiënten medicijnen effectiever kunnen gebruiken. Onze klanten zitten nu vooral in de Verenigde Staten, Europa, Korea en Japan. Wij willen ons klantenbestand wereldwijd uitbreiden. Daarnaast willen we het aantal medicijnen waarvoor onze technologie gebruikt kan worden, uitbreiden. Om dit te bereiken moeten we de capaciteit van SeraNovo vergroten, bijvoorbeeld door meer gebruik te maken van automatisering en rekenkracht.”

Delen